Osteopathie bij baby's en kinderen

Osteopathie bij baby’s en kinderen.

 

In elk fase zuigeling, peuter, kleuter of puber is het aan te raden om preventief naar een osteopaat gaan.

Een osteopaat kan ook bij kinderen veel klachten verhelpen. De eerste keer dat u met uw kind bij een osteopaat komt, stelt hij of zij veel vragen: over de klacht, maar ook over een eventuele ziektegeschiedenis en leefgewoonten. Zo probeert de osteopaat te achterhalen welk weefsel bij uw kind klachten veroorzaakt en wat de oorzaak hiervan is.
Daarna volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. De osteopaat zoekt naar bewegingsverliezen in het lichaam. Dat gebeurt terwijl het kind in zijn of haar ondergoed afwisselend zit, ligt en/of staat, natuurlijk bent u als ouder continu aanwezig.
Een osteopaat besteedt veel tijd en energie aan het op het gemak stellen van het kind. Het is geen probleem als u uw baby of kind helpt zich thuis te voelen door hem/haar tijdens de behandeling gerust te stellen door middel van een knuffel of een doekje mee te geven of het handje van uw baby/kind vast te houden. Oudere kinderen kunt u voorbereiden op een bezoek aan de osteopaat door samen met uw kind de site of de folder te lezen. U kunt uw kind vertellen dat de osteopaat aan zijn lichaam zal voelen, maar dat het geen pijn zal doen.
Als het onderzoek is afgerond, bespreekt de osteopaat wat hij of zij heeft opgemerkt en stelt een behandelplan op. De behandeling zal bestaan uit één of enkele afspraken. Als u met uw kind komt, zal de osteopaat met zachte hand te werk gaan. Meestal voelt de behandeling prettig aan. Baby's en kinderen worden hierbij niet gemanipuleerd. Na de behandeling duurt het vaak een paar weken voor een volgende afspraak: het zelfherstellend vermogen van het lichaam heeft tijd nodig om tot een nieuw evenwicht te komen.